Έχουμε δημοσιεύσει ένα νέο βίντεο

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Φεβρουαρίου & Μαρτίου 2022

1ο Παιδικό Τμήμα Εθνικής Στέγης

Φεβρουάριος

Όσο ο Χειμώνας ολοκληρώνει το πέρασμά του με το Φεβρουάριο, εμείς θα ασχοληθούμε με τα παρακάτω ενδιαφέροντα θέματά του:

Ο Φεβρουάριος αποδίδεται κοροϊδευτικά από το λαό μας ως ΄΄κουτσοφλέβαρος΄΄. Η Λότη Πέτροβιτς- Ανδρουτσοπούλου στοχεύει στην ανατροπή αυτής της οπτικής και στο βιβλίο της <<Τα παιδιά του Χειμώνα. Ιστορίες με τους 12 μήνες>> αντιμετωπίζει το Φεβρουάριο, ως διαφορετικό! Με αυτήν την ιστορία τα νήπια κάνουν μια προσεγμένη προσέγγιση στις έννοιες της διαφορετικότητας και της αναπηρίας. Επίσης προσεγγίζουμε το Φεβρουάριο και με τη βοήθεια του βιβλίου της Γιολάντας Τσορώνη- Γεωργιάδη, για να δούμε και να διαβάσουμε όλες τις αρετές αυτού του <<παραπονιάρη>> μήνα!

Απόκριες: Οι Απόκριες είναι από τις πιο αγαπημένες γιορτές των παιδιών, λόγω των μεταμφιέσεων και της δυνατότητας που μας δίνουν να βγούμε από την καθημερινότητα και να ξεφαντώσουμε, για όσο διάστημα διαρκούν. Μέσα από εποπτικό υλικό, τα παιδιά μαθαίνουν για τη σημασία των Αποκριών ενώ ταυτόχρονα παρατηρούν αποκριάτικα έθιμα από όλη την Ελλάδα, όπως είναι οι Γενίτσαροι και οι Μπούλες από την Νάουσα, το κάψιμο του Τζάρου από την Ξάνθη, ο Φανός από την Κοζάνη, οι Τζαμάλες από τα Ιωάννινα, ο βλάχικος γάμος από τη Θήβα, του Κουτρούλη ο γάμος από τη Μεθώνη. Όλα τα έθιμα κρύβουν έντονο συμβολισμό, πέρα από την πανανθρώπινη ανάγκη για κέφι και χαρά. Ο σημαντικότερος είναι το ξόρκισμα του κακού και η επιθυμία για τον ερχομό της Άνοιξης!

Τα παιδιά του τμήματός μας -σαν συνέχεια του project για τα πολικά ζώα που εξερευνήσαμε τον Ιανουάριο- ντύθηκαν πιγκουινάκια! Η κατασκευή του κουστουμιού έγινε με τη συνδρομή και το κέφι των παιδιών!

Μάρτιος

Σαρακοστή: Μετά από το ξεφάντωμα των Αποκριών ακολουθεί η κάθαρση μέσα από την περίοδο της Σαρακοστής. Στον παιδικό σταθμό τα νήπια αντιλαμβάνονται αυτή την έννοια με βιωματικές περισσότερο δραστηριότητες. Έτσι, η περίοδος ξεκινά με το πέταγμα του Χαρταετού, που είναι ένα παιχνίδι για τα παιδιά, όμως έχει έντονο συμβολισμό, συνδεδεμένο με την κάθαρση της Σαρακοστής. Τα νήπια κατασκευάζουν το χαρταετό τους!
Τις 40 μέρες -περίπου- μετά τις Απόκριες μέχρι να οδηγηθούμε στο Πάσχα, παρακολουθούμε το έθιμο της κυράς Σαρακοστής. Αυτού του πρακτικού τρόπου, που εφηύρε ο λαός μας, για να μετρά τις εβδομάδες ως το Πάσχα. Ταυτόχρονα προσπαθούμε να κατανοήσουμε -όσο μπορούμε- την κυριολεκτική και τη συμβολική έννοια της Νηστείας και της Κάθαρσης, που ακολουθούν τις Απόκριες. Τέλος, αντιλαμβανόμαστε τη σημασία που είχε -ιδιαίτερα παλιότερα- για τους ανθρώπους το τέλος των Αποκριών και βεβαίως του Χειμώνα και ο ερχομός της Άνοιξης.

Οι γιορτές της 25η Μαρτίου: Διπλή Γιορτή- Διπλή Χαρά! Μαθαίνουμε για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την επέτειο από την Εθνική Παλιγγενεσία του 1821.
Σε αυτή τη γιορτή, πέρα από τα ιστορικά γεγονότα (που για αυτή την ηλικία μικρή σημασία και αξία έχουν), τα νήπια προσπαθούν να προσεγγίσουν τις έννοιες της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και της γενικότερης ανάγκης των ανθρώπων για έκφραση, εκπαίδευση και δικαιώματα, που εμπεριέχει αυτή η γιορτή. Αφορμή γίνεται το βιβλίο της Ευγενίας Φακίνου ΄΄Τα ελληνάκια΄΄, που αναφέρεται στην καταδυνάστευση, κάτω από την οποία ζούσαν οι Έλληνες και την βεβαίως την ανάγκη τους να ελευθερωθούν. Επίσης, θα παρατηρήσουμε παραδοσιακές φορεσιές από όλη την Ελλάδα με σκοπό να μάθουμε και να κατανοήσουμε το παρελθόν μας, αλλά και να βρούμε ομοιότητες και διαφορές με το παρόν, που αφορούν τον τρόπο ζωής, την καθημερινότητα, τον τρόπο ένδυσης…

Με εκτίμηση
Νίκη Βούλγαρη
Ελευθερία Κωνσταντινίδου

www.facebook.com/103984238493582/videos/20079...